Mesék 160 karakterben


Mesemes hírlevél összefoglaló

MeSeMeSemény

      utolsó  frissítés: 2014. 04. 16.

  • Újabb Vendég-MeSeMeS-ek érkeztek “szerkesztőségünkbe”! Nádasi Lajos testipásztor (régi, szorgalmas alkotótársunk) egy talányos “Találós kérdést” küldött be, Falcsik László a Facebook oldalunkon jelentkezett be “A 3 kismalac” című alkotásával, míg Zsuzsi ka “A nagylelkű, de politikailag inkorrekt” című mesemessel örvendeztetett meg bennünket. Mindhárom alkotás a “Játék” fejezetben a “Vendég-MeSeMeS” ikonra kattintva olvasható.
  • Időközben 57-re nőtt azon országok száma, ahol “mesemesemény” történt, hiszen Vietnámból, Thaiföldről, Észtországból és Koszovóból is felkeresték a MeSeMeS honlapját.
  • Legutóbbi hirlevelünk óta 22-ről 28-ra nőtt azon USA tagállamok száma, ahol belekukkantottak a MeSeMeS honlapjába. A Kedves MeSeMeS olvasók a MeSeMeS Facebook oldalán érdekes statisztikákat láthatnak az oldal látogatottságáról (kor, nem, földrajzi elhelyezkedés szerint), ugyancsak itt közöljük az USA tagállamok “rangsorát”, ez úton is megköszönve a kaliforniai “csúcstartók” lelkesedését. 
 

      utolsó  előtti frissítés: 2013. 05. 20. 

  • Rendkívüli közlemény:  Lázár Ervin 2013. május 5-én született 77 éve. Emlékezve a mester születésének ezen mesebeli évfordulójára, illetve ünnepelve a Gyermeknapot 2013. május 26-án mesefilm ősbemutató lesz az M2 gyerekcsatornán 12:00 órakor. Ekkor és ott láthatja először a nagyközönség Lázár Ervin legnépszerűbb meséjének, a „Dömdö-dömdö-dömdödöm”-nek a zenés, animációs feldolgozását. A mesefilm 2013-ban készült, Sebő Ferenc zenés feldolgozása alapján („Erdei dalnokverseny” a Hangzó Helikon sorozat Lázár Ervin kötetében jelent meg eredetileg). A mesefilmben mesélő, zeneszerző: Sebő Ferenc, zene: Sebő-együttes, az animációt készítette és a filmet rendezte: Zeke László.  Sok szeretettel várunk minden kedves MeSeMeS olvasót a képernyők elé!
  • Libanon az 53. ország, ahol megnyitották a honlapunkat, ugyanis 2013. március 28-án MeSeMeSemény történt Beirutban.
 

 

 

 

A Talált-MeSeMes játék szabályai

 

 

A MeSeMeS műfaját meghirdető kiáltvány közzétételét (2009. december 15.) megelőző időkben is jöttek létre (öntudatlanul) olyan irodalmi alkotások, melyek minden tekintetben megfelelnek a MeSeMeS műfaji követelményeinek. Olyanok, mintha a szerző a www.mesemes.hu honlapon közzétett „MeSeMeS Szabálykönyv”-ben meghatározott szabályok szerint hozta volna létre őket; írt volna 160 karakternél nem hosszabb, kerek történetben megformált meséket.

 

Ezek a csodálatos gyöngyszemek a „természetben létrejött” MeSeMeSek. Ezeket megfigyelhetjük, rájuk csodálkozhatunk és immáron a MeSeMeS honlapon csokorba is gyűjthetjük őket, hogy együtt gyönyörködhessünk bennük.  

 

Bárki részt vehet a játékban, aki talál olyan MeSeMeSt, ami megfelel a műfaj szabályainak (a MeSeMeS Szabálykönyvének). A talált MeSeMeSeket a mesemes@mesemes.hu címre kérjük megküldeni (az idézés szabályai szerint).

 

A beküldött művek mellett kérjük feltüntetni a forrást (szerzőt, és a művet, a keletkezés időpontját), valamint annak a kutatónak a nevét, aki rábukkant a „természetben létrejött” MeSeMeSre (s amely név közzétételéhez a kutató hozzájárul), illetve kérjük megjelölni az időpontot, amikor a kutató felfedezte a talált MeSeMeSt. Külön ilyen nyilatkozat nélkül a feladó nevét tüntetjük fel „találóként”, a felfedezés időpontjaként pedig a beküldés időpontját tekintjük. A talált MeSeMeSeket a honlapon közöljük.

 

A talált-MeSeMeS beküldésével a kutató feliratkozik a honlap hírlevél-listájára, így „MeSeMeSemény”-ként értesül az általa generált irodalomtörténeti eseményről.

 

 

 

Talált MeSeMeSek:

 

 Hankiss Elemér (A Nincsből a Van felé, Osiris Kiadó, Budapest, 2012., 165. oldal) (találta: Zeke László, 2012. augusztus 20.)

 
 
Karinthy nyomán
 
Egy ügyetlen majom a fejére esett.
Felállt. És elindult: a Homo Sapiens.
 
 
***

 

Varró Dániel, 2007. (Megint nyugat) (találta: Vajdics Krisztamari, 2012. február 13.)

 

 

sms

 

itt állok én e kerge hős

kabátom vízlepergetős

a szmájli számra ráfagyott

ha nem szeretsz hát ne szeress

ez itt csak egy teszt sms

hogy nyomkodom tehát vagyok

 

 

***

 

Darvas Szilárd, 1949 (találta: Zeke László, 2011. december 28.)

 

Otello

 

Rettenetes színes darab,

egy fehér nő, meg egy arab

végezetül fűbe harap,

s így sóhajt a Desdemona:

bár sohase kezdte vóna.

 

 

***

 

Lázár Ervin, 1995. február 12. (Napló, Osiris Kiadó, 2007., 97. ol. „Nagy füzet”) (találta: Zeke László, 2011. december 28.)

 

 

Ha távolodsz Istentől

 

Ha távolodsz Istentől, akkor is közeledsz hozzá, csak a hosszabbik utat választottad.

 

***

 

Lázár Ervin, 1987. (Napló, Osiris Kiadó, 2007., 252. ol., „Barna füzet”) (találta: Zeke László, 2011. december 28.)

 

 

Rosszul értette

 

Rosszul értette a bibliai mondást, és szelíd lett, mint a kígyó, és okos, mint a galamb.

 

***

 

Seikh Muszliheddin Szádi, 1258. (Rózsáskert, Második fejezet, 20. elbeszélés, fordította Erődi Béla) (találta: Zeke László, 2011. december 28.)

 

 

A bölcs Lakománt kérdék egykor

 

A bölcs Lakománt kérdék egykor: „Kitől tanultál jó erkölcsöket?” Ő felelt: „Az erkölcstelenektől. Tartózkodtam mindattól, mi nekem bennök nem tetszett.”

 

 

***

 

Seikh Muszliheddin Szádi, 1258. (Rózsáskert, Második fejezet, 23. elbeszélés, fordította Erődi Béla) (találta: Zeke László, 2011. december 28.)

 

 

Elpanaszoltam volt egy seikhnek

 

Elpanaszoltam volt egy seikhnek, hogy egy valaki valótlanságot állított rólam. Ő szólt: „Szégyenítsd meg őt jóságoddal.”

 

***

 

Karinthy Ferenc, 1983. (Karcolatok) (találta: Zeke László, 2011. december 28.)

 

 

Töprengés Floridában, hőségben, nyakig a meleg tengervízben

 

Isten talán szerelmes volt, vagy éppen csak nem figyelt oda, amikor a tengert főzte: elsózta.

 

 

***

 

 

Petőfi Sándor, 1839. június 4. (találta: Zeke László, 2011. december 28.)

 

 

Hasztalanul vágyasz…

 

Hasztalanul vágyasz, vad sors, kínozni. Nem érzem:

Nincs szivem. A haza s a lányka s barátnak adám.